Informatie & Links

Er zijn verschillende downloads in PDF-formaat:
 
Herroepingsformulier:
download dit formulier, vul het in en mail het ons terug als u van het wettelijk herroepingsrecht gebruik wil maken en de koop ongedaan maken. U kunt ook gewoon een mail sturen. Een reden opgeven is niet nodig, maar helpt ons wel om bijv. de omschrijving te verbeteren. Zie verder de algemene voorwaarden onderaan de webpagina’s.
 
 
Aardlus-brom ?
Tips om er van af te komen. Lees ook dit verhaal.
 
Uitleg over de bijzondere opbouw van de kabels van WireWorld
Over de opbouw van kabels met helix-design en USB-kabels
Maak uw eigen zilver Interlink / Luidsprekerkabel
Goed en helder gedemonstreerd hoe u dat doet (Engels)
 
Andromeda Audio-Design : handgemaakte luidspreker
 
Hifi.nl – een algemene website voor alle hifi liefhebbers
 
Qualityhifi.nl – algemene website boordevol info voor hifi liefhebbers
 
Audiocorner.nl – HiFi occasions en AYON Audio producten
 
The Vinyl Engine – Alles over platenspelers
 
AWG > mm2 – voor kabels : een handige omrekentabel van AWG naar mm
 

Eigenschappen Rhodium (bron: Los Alamos National Laboratories, Chemistry Division, USA)

RHODIUM

Atoomnummer: 45                
Element symbool: Rh                
Atoomgewicht: 102,9055                
Electr. configuratie: [Kr]5s14d8
Straal atoom:        134,5 pm
Smeltpunt:        1964 °C
Kookpunt:        3695 °C
Oxidatie fasen:        3
       
VINDPLAATS
Rhodium komt met andere platina metalen oorspronkelijk voor in rivierzand in het Oeralgebergte en in Noord en Zuid Amerika. Het wordt mét andere platina metalen ook gevonden in een koper-nikkel sulfide vindplaats in de omgeving van Sudbury, Ontario (Canada). Hoewel de voorkomende hoeveelheden zeer gering zijn, maken de grote hoeveelheden van gewonnen nikkel de winning van rhodium toch economisch haalbaar. De jaarlijkse wereldproductie van rhodium is slechts 7 à 8 ton.
 
EIGENSCHAPPEN
Het edelmetaal heeft een kleur als platina. Rhodium heeft echter een hoger smeltpunt en een lagere dichtheid dan platina. Het is hoogglanzend, zeer hard en duurzaam.
 
GEBRUIK
Rhodium wordt primair gebruikt in legeringen om platina en palladium te harden.Dergelijke legeringen worden gebruikt in industriële ovens, thermokoppels, trekstenen voor productie van glasfiber, elektrodes voor bougies in de luchtvaart en voor speciale laboratorium-toepassingen. Het is geschikt als elektrische geleider door zijn lage elektrische weerstand en het is zeer corrosiebestendig. Rhodium plating, verkregen door electroplating of door opdampen, is buitengewoon hard en wordt gebruikt voor optische instrumenten. Rhodium wordt ook gebruikt in juwelen, voor decoratieve doeleinden en als katalysator. En dus ook in High-End audio verbindingen.
 
DE WERKOMGEVING
Blootstelling aan rhodium als metaaldamp en puur stof als Rh, mag de 1 mg/m3 niet te boven gaan (bij een 8-uurs gemiddelde en een 40-urige werkweek).
 
KOSTEN
Rhodium kost circa € 22.000 per kg.
 
MEER GEGEVENS (bron: Furutech):
Rhodium is an element with atomic number 45 and the chemical sign Rh. The name comes from the Greek “Rhodon” which means rose. 
 
Rhodium, which is a platinum metal, is the rarest metal on earth (apart from the radioactive metals) and is only a few (less than 10) tons a year are produced. The metal is silvery white and has a higher melting point and lower density than platinum. Rhodium has low electrical resistance, low and stable contact resistance and high resistance against corrosion. 
 
Rhodium is mainly used in alloys with platinum and palladium. Rhodium can only be plated on nickel, silver, gold or platinum. Plated rhodium is extremely hard wearing. Rhodium is sometimes used in spark plugs for aircraft engines, the tip of fountain pens, telephone relays and in the reflectors of headlamps, mirrors and optical instruments. Rhodium is also used in jewellery, as decorations and as a catalyst. 
 
Because of its low and stable contact resistance and its high resistance against corrosion and wear (for example contact surfaces grinding against each other) it is eminently suitable as material in different kinds of connectors. A surface plated with gold, which is a very soft metal, is worn off much faster than a surface plated with a hard metal like Rhodium. 
 
Summing up: 
Gold is beautiful, but if you want the best (in sound as well) use Rhodium.

 


Tips voor het solderen

TIPS VOOR HET SOLDEREN
 
Was eerst uw handen. Op de huid zit altijd vet en aldus voorkomt u dat er vet op de te solderen oppervlakken komt. Gebruik een soldeerbout voor elektronica, 30 – 40 Watt model. Deze hier is 30 Watt. ERSA soldeerbout model 30S, 40 Watt voldoet heel goed.
Verder is nodig een scherp hobbymes, een priem, een 2 mm inbus­sleuteltje en een horlogemakers schroevendraaiertje. 
En voor een hoogwaardige audio-verbinding gebruikt u uiteraard ons 4% zilversoldeer (accessoire).
Leg een stevig stuk papier of een krant onder uw werk ter bescherming van uw werkblad.
Snijd voorzichtig 15 mm van de buitenste isolatie af. Snijd niet door de onderliggende omvlechting heen.
Ontvlecht deze vlechtmantel met bijv. een priem totdat alle draadjes los zijn
Spreid deze rondom uit
Deel de draadjes op in twee bundeltjes, trek die beide naar één kant en twist ze. Zodoende voorkomt u dat het geheel te dik wordt om door de connector heen te duwen en het vergemakkelijkt later het solderen.
Snijd daarna eventuele verdere afschermende folie vlak daarnaast af.
Snijd 10 mm van de binnenste isolatie af, daarmee blijft er circa 5 mm “staan”. Doe dit behoedzaam, snijd niet al te diep. Als u rondom en halverwege de dikte hebt ingesneden, pak dan het eindje vast en trek langzaam al draaiend het stukje isolatie eraf.
De 10 mm kern twisten, als dat nodig is. 
Vouw daarna 4 mm van het eind om. Hiermee voorkomt u dat de kern splitst bij het induwen in de connector.
Buig dan ook de twee getwiste afschermingsaders naar voren.
Steek het geheel zó in de connector.
Draai de kabel zodanig in de connector dat de twee afschermingsaders aan de achterzijde komen. Als u halverwege bent, geleid dan met een horlogemakers schroevendraaier deze twee aders naar buiten, terwijl u verder duwt.
Kijk ook aan de bovenzijde van de connector of de centrale kern wel goed naar de contactpin opschuift. Geleid deze tot in de boring. Eventueel losgekomen draadjes terugduwen.
De beide afschermings aders aan de achterzijde naar beneden drukken, enigszins over het “brugje” vouwen. Leg iets zwaars (een tang bijv.) over het klemgedeelte aan de voorzijde van de connector. Dit voert ook de overtollige hitte enigszins af. Voor het vastklemmen zijn er ook handige, kleine bankschroefjes te koop, die u zo voor u op het tafelblad neer kunt zetten. Het werkt iets vlotter als u vóóraf dit brugje en de blootgemaakte kabeleinden eerst vertint met een klein beetje soldeer.
Met de soldeerbout verhit u het brugje aan één zijde. Als dit heet genoeg is, houd er dan het soldeerdraad bij en laat het rustig vloeien. Soldeer dan aan de andere zijde. 
Draai de connector om, leg hem weer klemvast door er de zware tang op te leggen en soldeer dan de signaalkern. Doordat deze kern getwist en dubbelgevouwen is en daarna enigszins in het gat van de contactpin is geduwd, zal hij al voldoende contact maken.
 
Een te solderen draad moet altijd contact maken, dus nooit in een “badje” van soldeer “zwemmen”. 
De connector is een relatief zwaar lichaam en voert daardoor nogal veel warmte af. Dus dit kost iets tijd. Blaas tenslotte flink op de zojuist gesoldeerde verbinding om deze te koelen. DAARBIJ NIET BEWEGEN!
Kijk goed of er geen losse draadjes van voor- of achterzijde uitsteken en ongewild contact maken met aarde of signaalkant.
Als er aan de achterzijde teveel soldeermateriaal uitsteekt, waardoor de buitenste huls niet opgeschroefd kan worden, vijl dit dan af. Blaas achtergebleven vijlsel grondig weg! Dit zou kortsluiting kunnen veroorzaken.
Borg dan de kabel met het 2 mm inbusboutje en schroef de huls erop. Als u een universeelmeter hebt, controleer dan nog even of er geen sluiting tussen huis en contactpin is. En anders merkt u dat wel als u het volume opdraait na de installatie van uw kabel. Vergeet niet dat een nieuwe kabel altijd een zekere inbrandtijd nodig heeft voor hij goed gaat klinken. Denk daarbij aan enkele weken intensief gebruik.
Let er voorts op dat de signaalrichting in uw kabel altijd gelijk is. Een eenvoudige manier is om daarbij altijd het signaal in dezelfde richting als de bedrukking op de kabel te laten lopen.
Een tekening voor het op de juiste manier bedraden van gebalanceerde XLR pluggen vindt u bij Van den Hul
Als u opmerkingen en/of aanvullingen op de bovenstaande richtlijnen hebt, dan ontvangen wij die graag van u. Daarmee kunnen wij mogelijk deze richtlijnen verbeteren.